Ulaznice.hr

Natrag
Etnografski muzej
Etnografski muzej
LOKACIJA:
Etnografski muzej
CIJENE ULAZNICA:
od 3.98 € do 6.64 €
ORGANIZATOR:
ETNOGRAFSKI MUZEJ
Ostalo:
Kupnjom ulaznice posjetitelj ima mogućnost vidjeti stalni postav i sve izložbe koje su trenutačno u muzeju

RADNO VRIJEME 

 

Ponedjeljak 

zatvoreno za posjetitelje 

Utorak 

10 – 18 sati

Srijeda 

10 – 18 sati

Četvrtak 

10 – 18 sati

Petak 

10 – 18 sati

Subota 

10 – 13 sati       

Nedjelja 

10 – 13 sati     

Državnim praznicima i blagdanima muzej je zatvoren za posjetitelje. 

IZLOŽBA „INTIMNI PROSTORI SVAKODNEVICE"

Na izložbi Etnografskog muzeja Intimni prostori svakodnevice po prvi put su prikazani predmeti iz zbirke pokućstva, koji potječu uglavnom iz 19. stoljeća i do sredine 20. stoljeća, zajedno sa suvremenim umjetničkim interpretacijama koje daju provokativan pogled na različite modalitete prostora intime čovjeka kao i na različitost prikazivanja i kompleksnih značenja svakodnevnih predmeta iz perspektive žena. Svakodnevni predmeti imaju veliko osobno značenje i uključeni su u današnja aktualna društvena pitanja i teme poput migracija i očuvanja baštine.

Na izložbi je prikazana važnost predmeta u uređenju doma te kako ti predmeti utječu na privatni i društveni život obitelji, kao i njihova uloga u očuvanju obiteljskog naslijeđa i tradicije, te kako se naš odnos prema prostoru mijenja kod iznenadnih neočekivanih okolnosti poput promjene prostora uslijed potresa, izolacije u doba korone, izbjeglištva uslijed ratova, siromaštva i gubitka doma. Ova tema je ispričana kroz sedamnaest osobnih priča ljudi i ilustrirana fotografijama Damila Kalogjere  snimljenih na različitim lokacijama u Hrvatskoj od veljače do svibnja 2023. godine.

Izloženi predmeti su kontekstualizirani i aktualnim radovima umjetnice Ane Hušman Ručak i Na mjesto centrifuge dolaze satovi klavira te tematskim izložbama radova Nike Radić Biografija, Mejre Mujičić, Marine Viculin i Nike Radić Tinel, Tisje Kljaković Braić Svakodnevica i mlade umjetnice Manuele Pauk Slatki sveci.

Autorica izložbe: dr.sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica, a autorica likovnog postava: Ksenija Jurinec, mag. art., dizajnerica.

Izložba je otvorena od 19. svibnja 2023. do 25. svibnja 2025.

STALNI POSTAV NARODNIH NOŠNJI HRVATSKE

U stalnom postavu na prvom katu izložene su narodne nošnje iz Hrvatske, prostorno i kulturološki podijeljene u tri etnografska područja: panonsko, dinarsko i jadransko. Izloženi primjerci progovaraju o razini umijeća tekstilnog rukotvorstva pojedinog geografskog prostora, kao i društvenom položaju njenih vlasnika. Posebno se mogu izdvojiti slikovite nošnje sjeverne okolice Zagreba, bogata lanena ženska tkanja u nošnji hrvatske Posavine, slavonska muška i ženska nošnja ukrašena zlatovezom, nošnja mladenke iz Vrlike,... Uz nošnje su izloženi i drugi predmeti vezani uz svakodnevicu života u pretežno ruralnim krajevima Hrvatske, od glazbenih instrumenata do predmeta vezanih uz običaje i vjerovanja, licitara i drvenih dječjih igračaka, kućnog inventara, a moguće je vidjeti i prikaz interijera tipične panonske kuće. 

STALNI POSTAV IZVANEUROPSKIH KULTURA

Drugi dio stalnog postava nalazi se u prizemlju muzeja, gdje su se smjestili predmeti prikupljeni sa svih strana svijeta - iz Afrike, Australije, Azije, Južne Amerike, i Oceanije, među kojima se posebno ističu obredne maske iz Konga, svečana dvorska odjeća iz Kine, slike na kori drveta iz Australije, indijanska oglavlja i nakit od perja iz Brazila, te samurajski oklop s pripadajućim mačevima iz Japana. 

NAČINI PLAĆANJA:

uplatnica maestro mbu2_mc mbu2_visa diners2 kekspay aircashpay

Mjesto održavanja

NAZIV:
Etnografski muzej
ADRESA:
Trg Mažuranića 14
MJESTO:
Zagreb

Mapa

Natrag
¸

Sva prava pridržana Dekod d.o.o.

Košarica