Ulaznice.hr

Natrag
PC - IN MEMORIAM MO PAVLE DEŠPALJ
PC - IN MEMORIAM MO PAVLE DEŠPALJ
DATUM, VRIJEME:
16.12.2022., 19:30h
LOKACIJA:
Velika dvorana
CIJENA ULAZNICA:
100 Kn (13.27 €)
ORGANIZATOR:
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
Slobodna mjesta:
1001

Popis prodajnih mjesta

Hrvatska glazbena kultura smrću maestra Dešpalja izgubila je dirigenta svjetske klase, skladatelja raznovrsnog i bogatog opusa velike umjetničke vrijednosti, profesora dirigiranja koji je predano i s ljubavlju nizu naraštaja mladih dirigenata na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Tokijskom nacionalnom sveučilištu prenosio svoje ogromno glazbeno znanje i vještinu, a svi oni koji su ga osobno poznavali izgubili su posebnog, dragog čovjeka punog topline koji je uvijek bio spreman pomoći i izaći svakome u susret. 
 
Maestro Dešpalj rođen je u Blatu na Korčuli 18. lipnja 1934., maturirao u Zadru 1952., a kompoziciju diplomirao 1960. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Šuleka. 
 
Godine 1961. osniva zadarske Glazbene večeri u sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar. Od 1962. do 1967. je šef dirigent Simfonijskog orkestra RTZ-a. Od 1968. je dirigent, a od 1970. do 1981. i glazbeni ravnatelj Floridskog simfonijskog orkestra i Opere u Orlandu na Floridi. Od 1981. do 1986. je šef dirigent Zagrebačke filharmonije. 
 
Od 1981. do 1983. ujedno je i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Od 1987. do 1995. redoviti je profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1995. do 1998. dirigent je Tokyo Geidai filharmonije i profesor na Tokijskom nacionalnom sveučilištu. Od 1998. do 2012. šef je dirigent Hrvatskog komornog orkestra. Od 2000. – 2009. šef dirigent je Splitskog komornog orkestra. Gost dirigent je uglednih hrvatskih orkestara kao i Opere i Baleta HNK.
 
Godine 2010. postaje umjetnički vođa i dirigent Mozartina – nedjeljnih matineja Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Sezone 2011./2012. ponovno je šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. Akademik Pavle Dešpalj vodio je zagrebačke orkestre na brojne turneje svim zemljama Europe, te u Americi i Dalekom istoku. Gost je dirigent u prestižnim inozemnim simfonijskim orkestrima u Luksemburgu, Toulouseu, Milanu, Frankfurtu, Bratislavi, Salzburgu, Budimpešti, Bukureštu i Moskvi. Također je ravnao Londonskom kraljevskom filharmonijom, moskovskim Ruskim državnim simfonijskim orkestrom, Novosibirskom filharmonijom, Pitsburškim simfonijskim orkestrom, Čikaškim Festivalskim orkestrom, Tokijskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom te Operama u Tokiju i Yokohami. 
 
Snimio je nosače zvuka za Croatia Records, Cantus (HDS) i Opus (Bratislava), te za radijske postaje HRT, RTV Slovenije i Hessischer Runfunk (Frankfurt). 
 
Akademik Pavle Dešpalj dobitnik je i niza najviših hrvatskih i američkih nagrada, a bio je i član mnogobrojnih međunarodnih žirija dirigentskih natjecanja diljem svijeta. Počasni je šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, počasni je šef dirigent Zagrebačke filharmonije, doživotni počasni šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra, počasni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zadarskog komornog orkestra. Počasni je član Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog društva kornista. Počasni je građanin Daytona Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog Sveučilišta i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Godine 1992. maestro Pavle Dešpalj postao je redovni član Hrvatske akademije znanost i umjetnosti, a od 2004. do 2010. godine obnašao je i dužnost potpredsjednika. 
 
Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog velika je čast i s ponosom ističemo da je maestro Pavle Dešpalj 2013. godine proglašen počasnim članom Dvorane, kao i da je nastupio u prvoj sezoni ciklusa Lisinski subotom (1981./1982.) u kojoj je kasnije redovito gostovao. 
 
Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog može se pohvaliti da je u predivnoj suradnji s maestrom objavio i notna izdanja nekoliko njegovih vrhunskih skladbi: briljantni Koncert za violinu i orkestar (uključujući i glasovirski izvadak skladbe), ekspresivnu i energijom nabijenu skladbu Passacaglia i fuga za klavir i gudače (također partituru i glasovirski izvadak), kao i nadahnute Varijacije za orkestar.  
 
Vječno ćemo biti zahvalni maestru za nebrojene nezaboravne glazbene trenutke i prijateljstvo koje je dijelio s nama.

NAČINI PLAĆANJA:

maestro mbu2_mc mbu2_visa diners2 kekspay aircashpay

Mjesto održavanja

NAZIV:
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
ADRESA:
Trg Stjepana Radića 4
MJESTO:
Zagreb

Mapa

Natrag
¸

Sva prava pridržana Dekod d.o.o.

Košarica