Ulaznice.hr

Natrag
S. Aughterlony/P. Hrašćanec/S. Božić: KOMPAS
S. Aughterlony/P. Hrašćanec/S. Božić: KOMPAS
DATUM, VRIJEME:
26.10.2019., 20:00h
LOKACIJA:
Velika dvorana Teatra &TD
CIJENA ULAZNICA:
50kn
ORGANIZATOR:
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU
Slobodna mjesta:
10

KOMPAS

autori: Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec, Saša Božić izvode: Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec glazba: Hahn Rowe

kostimi i scena: Ana Savić-Gecan

svjetlo: Bruno Pocheron, Miljenko Bengez

produkcija: Simone Aughterlony, Verein für Allgemeines Wohl, Studentski centar u Zagrebu – Kultura promjene – Teatar &TD u sklopu apap-Performing Europe 2020, International Coproduction Fund of the Goethe-Institut

Hvala: Emily Wilson, Petra Šoštarić, Gessnerallee Zurich

Voda pršti, pije se i prolijeva vino, no nigdje zemlje na vidiku. Dvije jake žene plutaju na otvorenom moru u ostacima onoga što je nekoć mogao biti brod. Oni su na svojevrsnoj odiseji. Poput odmetnika u svojim unutarnjim životima, putuju kao par, ali na kraju svaka od njih ostaje usamljena i sama. Simone Aughterlony, švicarska umjetnica podrijetlom iz Novog Zelanda, i hrvatska plesačica Petra Hrašćanec, plutaju na valovima teških vremena. Zapetljana užad, platno, lubanje bikova, kosti i rogovi ovna prate ih na njihovoj ekspediciji inspiriranoj Homerovom Odisejom. One plešu, prolaze kroz transformacije i, usput, stvaraju metaforu za Europu u njezinom sadašnjem, problematičnom stanju. Možda njih dvije ipak nisu mornari, ali je njihova želja upitni način postojanja. Ljubičasta svjetlost frenetičnog plesa razdvaja njihovo magnetsko polje. Skini mokru odjeću, zasladi šećer svježom krvlju. Daj, uzmi, odbij i ostavi ...

«Kompas» je plesni i kazališni odgovor na klasični grčki ep o Odiseju, ovaj puta iz ženske perspektive. Iako se Odiseja čini pomalo narativno naivnom, pripovjedna struktura Odiseje gradi poseban fikcionalni labirint koji se može iščitati kao osobno putovanje intimnim svemirom, ali i kao parabola nove Europe. Odiseja, kao ep o moru i pomorskim avanturama, ironično je transformirana u istraživanje samoće. Dašak morske soli i algi, prostranstva obale i tajna pristaništa, tišina zaljeva, vjetrovi i oluje, munje i tama, ptice i ribe, zvuk jedara i morska pjena, tajanstvene plovidbe i očajnički brodolomi dokaz su da smo u svojoj biti sami, na novim obalama uvijek percipirani kao stranci, čak i kada smo intimno isprepleteni.

Plesna predstava "Kompas" premijerno je izvedena 9. prosinca 2017. godine u Teatru &TD, u Zagrebu.

Predstava "Kompas" izazvala je veliki interes javnosti i struke te je imala prilike gostovati na nekoliko plesnih festivala od kojih posebno ističemo Operaestate Festival Veneto 2018. u Bassano del Grappa u Italiji, Atos de fala 2019. u Rio de Janeiro te jedan od najstarijih i najvećih plesnih festivala u svijetu Impulstanz 2019. godine u Beču. U 2020. godini dogovaramo gostovanja diljem Europe te posebno ističemo gostovanje na festivalu Les Rencontres u Parizu.

Jelena Mihelčić, za Plesnu scenu 24.01.2018.

"(…) Simone Aughterlony, Petra Hrašćanec i Saša Božić kreirali su intrigantan, mračan, ali i komičan Kompas kojim suptilno i tečno pokušavaju navigirati gledatelje kroz putovanje znakovima. Izvođačice lutaju, tragaju za identitetom, kao dva pola iste ličnosti, a njihovo domišljato snalaženje s vlastitom samoćom rezultira s uzbudljivih sat vremena izvođačke preobrazbe. (…)

Rando Hannemann, za tanz.at 11.08.2019.

NAČINI PLAĆANJA:

uplatnica devizno netpay maestro mbu2_mc mbu2_visa diners2
Kupi ulaznice Popis prodajnih mjesta

Mjesto održavanja

NAZIV:
Kazalište teatar ITD
ADRESA:
Savska cesta 25
MJESTO:
Zagreb

MapaNatrag
¸

Košarica