Ulaznice.hr

Natrag
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
DATUM, VRIJEME:
25.04.2020., 19:30h
LOKACIJA:
Velika dvorana
CIJENA ULAZNICA:
80/120/150kn
ORGANIZATOR:
KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG
Slobodna mjesta:
139

SIMFONIJSKI ORKESTAR 
I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
MLADEN TARBUK, dirigent

Program:
L. van Beethoven: Deveta simfonija u d-molu, op. 125
 
#beethoven2020
 
Velika je to uvertira za 250. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih skladatelja u povijesti glazbe uopće, Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.), koja će se obilježavati diljem svijeta, posebice u njegovu rodnom Bonnu koji će cijele sljedeće godine biti središte poklonika djela toga glazbenog velikana. U zagrebačkom hramu glazbe taj će događaj obilježiti nadahnute mlade snage Simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koje će pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti legendarnu Devetu simfoniju u d-molu, op. 125.
 
Beethoven je Simfoniju stvarao desetak godina, naposljetku ravnajući i njezinom praizvedbom, 7. svibnja 1824. – u to vrijeme već gotovo potpuno gluh! Izvedba je dočekana s velikim oduševljenjem koje Beethoven doduše nije mogao čuti, ali je mogao prepoznati ushićena lica i kape koje su letjele visoko u zrak.
 
„Publika je prihvatila glazbenog junaka s velikim poštovanjem i simpatijama, slušajući njegove predivne, gigantske kreacije, sve dok pažljivo upijanje svake note nije erumpiralo u maestralnom pljesku, često i u vrijeme samih stavaka, pogotovo između svakog. Publika ga je pet puta zvala na pozornicu uz glasne stojeće ovacije; zrakom su letjele maramice i šeširi, ruke su bile visoko podignute, tako da ih je Beethoven, premda ih nije mogao čuti, vidio”, napisao je kritičar Theater-Zeitunga nakon praizvedbe toga remek-djela. Buntovnički duh prvi je put u povijesti hrabro u simfonijsko glazbeno tkivo uveo ljudski glas koji pjeva Schillerovu An die Freude, simbol moralnih i društvenih vrijednosti zapadnoga svijeta – bratstva i zajedništva. Ne postoji osoba koja ne prepoznaje karakterističnu melodiju i snagu toga impresivnog stavka djela koje se smatra jednim od najboljih Beethovenovih ostvarenja i najvećih postignuća u povijesti zapadne glazbe. Mladost, poletnost, kreativnost i neiscrpna energija studenata Muzičke akademije zasigurno će pridonijeti dojmljivosti i snazi izvedbe jednoga od najveličanstvenijih glazbenih djela te učiniti da koncertna večer u kojoj se izvodi to djelo ostane u trajnom sjećanju!

NAČINI PLAĆANJA:

netpay maestro mbu2_mc mbu2_visa diners2 amex2
Kupi ulaznice Popis prodajnih mjesta

Mjesto održavanja

NAZIV:
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
ADRESA:
Trg Stjepana Radića 4
MJESTO:
Zagreb

MapaNatrag
¸

Košarica