Ulaznice.hr

Natrag
BEČKI SIMFONIČARI
BEČKI SIMFONIČARI
DATUM, VRIJEME:
25.01.2020., 19:30h
LOKACIJA:
Velika dvorana
CIJENA ULAZNICA:
170/210/250kn
ORGANIZATOR:
KONCERTNA DVORANA VATROSLAVA LISINSKOG
Slobodna mjesta:
102

BEČKI SIMFONIČARI
PHILIPPE JORDAN, dirigent
 
Program:
L. van Beethoven: Šesta simfonija u F-duru, op. 68, Pastoralna
L. van Beethoven: Peta simfonija u c-molu, op. 67, Sudbinska
 
Beethovenova idilično-sudbinska šetnja Bečom
 
Istovremeno kao vrhunski koncertni orkestar i veleposlanici grada kulture, Bečki simfoničari su simfonijska žila kucavica glazbenog života Beča. Očuvanje tradicionalnog, bečkog orkestralnog zvuka glavna je zadaća u mnogim umjetničkim aktivnostima orkestra. Musikverein i Konzerthaus njihove su matične pozornice, na kojima su ih kroz povijest vodili velikani poput Richarda Straussa, Wilhelma Furtwänglera, Hansa Knappertsbuscha ili Herberta von Karajana, koji su također oblikovali zvuk i interpretacijski stil te orkestralne institucije bogate tradicije, pratili je u sazrijevanju i učvrstili njezinu važnu poziciju na glazbenoj sceni kao jednoga od najvažnijih svjetskih orkestara. Bečki simfoničari ove godine obilježavaju 120 godina od svojega prvog koncerta. Održali su ga pod nazivom Wiener Concertverein u listopadu 1900. godine pod ravnanjem Ferdinanda Löwea.
 
U procesu umjetničkog sazrijevanja ansambla sudjelovali su brojni glazbenici, solisti i dirigenti koji su ga vodili ili uz njega gostovali. Za orkestar su svakako najvažniji bili: Bruno Walter, Richard Strauss, Wilhelm Furtwängler, Oswald Kabasta, Hans Knappertsbusch, George Szell, potom Herbert von Karajan i Wolfgang Sawallisch (koji su snažno utjecali na „redizajn“ njegova zvuka), a naslijedili su ih Carlo Maria Giulini, Genadij Roždestvenski, Rafael Frühbeck de Burgos, Vladimir Fedosejev...
U povijest djelovanja ansambla upisane su i suradnje s gostujućim dirigentima: Leonardom Bernsteinom, Lorinom Maazelom, Zubinom Mehtom i Claudiom Abbadom. U sezoni 2014./2015. novu eru Bečkih simfoničara počeo je švicarski dirigent Philippe Jordan, uz to i glazbeni direktor Pariške nacionalne opere, a od 2020. glazbeni ravnatelj Bečke državne opere, dok su se neki od njegovih najistaknutijih nastupa dogodili i u njujorškom Metropolitanu te londonskom Covent Gardenu. Pod njegovim vodstvom Orkestar češće surađuje s velikim skladateljima i s rezidencijalnim umjetnicima, izvodi djela suvremene glazbe i angažira se u edukativnim projektima. Održavaju i više od 150 koncerata i opernih izvedbi po sezoni, većinu u domaćim koncertnim prostorima, Musikvereinu i Konzerthausu. Od 1946. rezidencijalni je orkestar festivala u Bregenzu, a od 2006. preuzima većinu opernih produkcija u tada novouspostavljenoj opernoj kući Theater an der Wien. U godini 2020. svjetlo dana ugledat će komplet od pet CD-ova s njihovim snimkama svih Beethovenovih simfonija, a na gostovanju u Dvorani Lisinski zagrebačka publika imat će prilike čuti dvije od njih: Petu – Sudbinskui Šestu – Pastoralnu.

NAČINI PLAĆANJA:

netpay maestro mbu2_mc mbu2_visa diners2 amex2
Kupi ulaznice Popis prodajnih mjesta

Mjesto održavanja

NAZIV:
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
ADRESA:
Trg Stjepana Radića 4
MJESTO:
Zagreb

MapaNatrag
¸

Košarica